Controlul greutății și al alimentației persoanelor în vârstă – Diete pentru persoanele în vârstă


Controlul greutății și al alimentației este un subiect de actualitate, indiferent de vârstă, starea de sănătate sau de alți parametri. Este esențial, la orice vârstă, să avem un control asupra alimentației și a modului de viață, în general, pentru a ne menține un organism sănătos.

Greutatea este punctul comun al multor procese care se desfășoară în organism și pe care le influențează, într-un mod pozitiv sau negativ: tranzitul intestinal, echilibrul hormonal, echilibrul metabolic, imunitatea, funcționalitatea sitemului cardio-vascular și a celui respirator.

Una dintre cele mai importante reguli, care se cer urmate, pentru a avea o viață sănătoasă este nutriția. Aceasta are în vedere alimentația corectă a omului, aflat în diferite perioade fiziologice și cu diferite tipuri de activitate..

Persoanele vârstnice pot primi fie o dietă pentru menținerea stării de sănătate și pentru prevenirea bolilor, fie o dietă recomandată în cazul unor maladii cronice sau în stare de convalescență, după maladii acute.

Conform cercetărilor, persoanele vârstnice consumă cantități inadecvate de proteine, calciu, fier, vitamine A, C, B12, D și apă. Ele suferă de diverse afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau osteoporoza, care necesită o alimentație specială. De asemenea, la aceste persoane, se întâlnesc unul sau mai mulți factori de risc cardiovasculari, cum ar fi un nivel crescut al colesterolului sau o tensiune mărită.

Astfel încât, o nutriție bună, cumulată cu efort fizic regulat sunt necesare pentru a întârzia apariția acestor boli cronice. De asemenea, în acest mod se poate crește durata și calitatea vieții, rezistența la boli, procesul de vindecare și se previn tulburările hidroelectrolitice și deshidratarea.

Se recomandă o alimentație săracă în grăsimi, în special din cele saturate. Aportul recomandabil de colesterol pe zi, conform Asociatiei Americane de Dietetică, este de 200-225 mg/zi, pentru bărbați și între 132-150 mg/zi, pentru femei.

Calciul și Omega 3 au, de asemenea, o importanță deosebită, în dieta vârstnicilor, ajutând atât la conservarea țesutului osos, cât și la reducerea tensiunii arteriale. Este cunoscut faptul că aportul de calciu poate redresa amenințări ale stării de sănătate, cum ar fi: osteoporoza, artrita sau hipertensiunea arterială.

Într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății, se precizează că, în cazul dietei persoanelor trecute de 50 de ani, trebuie incluse cel puțin 1200 de mg de calciu, zilnic.

Gestionarea greutății este, și ea, esențială, pentru persoanele în vârstă. Astfel, se impune un consum controlat de calorii, astfel încât să se permită efectuarea de exerciții fizice adecvate, pentru a preveni orice problemă de sănătate.

Exercițiul fizic, la vârste medii și înaintate, atunci când este posibil, menține capacitatea aerobică, îmbunătățește toleranța glucozei și scade degradarea masei osoase a organismului, păstrează masa musculară și împiedică prăbușirea metabolismului bazal.

log in

Captcha!

reset password

Back to
log in