Fumatul pasiv: tu știi la ce riscuri îți expui copilul?


Fumatul pasiv la copii reprezintă inhalarea pe cale respiratorie a fumului de țigară de la o persoană care fumează în preajma lor. Pentru ca viitoarele mame să înțeleagă mai bine efectele nefaste ale tabacului asupra fătului, specialiștii le recomandă să se supună unui test simplu: să fumeze o țigară în timpul unei ecografii. Vor observa că inima bebelușului începe să bată mai repede și că el va înceta, pe moment, să se mai miște. Toate, după o singură țigară!

Nicotina are efecte devastatoare asupra bebelușilor, încă dinainte ca aceștia să vină pe lume: le poate afecta capacitatea mentală, întârzia dezvoltarea fizică (la naștere, fătul poate avea greutatea și talia mai mici decât ar fi normal) sau chiar îi poate expune sindromului de moarte subită.

Printre efectele periculoase ale fumatului asupra copilului dumneavoastră, se numără:

  • SIDS

Copiii care “fumează pasiv” prezintă un risc dublu de a suferi de Sindromul morții subite la sugari (SIDS), decât cei care cresc în medii curate.

  • Bronșita

Plămânii sunt cei mai afectați de fumul inhalat, acesta provocând puternice afecțiuni respiratorii precum bronșita. De asemenea, la bebeluși, fumul inhalat poate determina dezvoltarea întârziată a plămânilor.

  • Astm

Astmul este o afecțiune cronică care poate fi declanșată în urma expunerii copilului la fumul de țigară, mai ales dacă acesta are și o predispoziție către această afecțiune. Fumatul pasiv crește rata crizelor astmatice și a severității simptomelor astmului. De aceea, părinții trebuie să fie conștienți că viciul lor poate afecta sănătatea copiilor și că aceștia au de suferit din cauza unui obicei la care sunt supuși fără voia lor.

  • Infecții respiratorii

Infecțiile respiratorii comune sunt extrem de frecvente la copiii expuși la fumul de țigară. Cele mai frecvente sunt bronșita și pneumonia. Dar copilul mai poate manifesta tuse, expectorații sau insuficiență respiratorie.

  • Infecții ale urechilor

Infecțiile urechilor sunt frecvent întâlnite la copiii care stau în case unde se fumează. Cea mai frecventă dintre ele este otita.

  • Cancer

Unul dintre cele mai grave efecte ale fumatului pasiv asupra copiilor este acela de a dezvolta cancer, încă de la o vârstă foarte fragedă. Astfel, copiii devin predispuși la forme de leucemie, limfoame și cancer cerebral, atunci când cresc într-un mediu unde persistă fumul.

  • Afecțiuni cardiovasculare

Conform studiilor, copiii expuși la fumul de țigară riscă să sufere de boli cardiovasculare la maturitate. Fumul de țigară îmbătrânește arterele copiilor cu aproximativ 3 ani, crescând riscul de atac de cord si alte boli de inima la maturitate. Aceștia pot suferi de infarct, accidente vasculare cerebrale sau chiar atac de cord.

log in

Captcha!

reset password

Back to
log in