Uleiuri esențiale de evitat în timpul sarcinii și alăptării


Uleiurile pentru aromaterapie pot ajuta la atenuarea simptomelor neplăcute din timpul sarcinii, însă trebuie folosite în mod responsabil pentru a te bucura de o sarcină liniștită.
Compușii din anumite uleiuri esențiale pot avea efecte similare hormonilor, datorită structurii lor moleculare. Deși nu există dovezi solide ale efectelor uleiurilor estrogene, este prudent să eviți în timpul sarcinii uleiurile bogate în anetol, precum cel de fenicul și anason.
Dacă ești în primul trimestru al sarcinii, este indicat să nu folosești niciun fel de ulei esențial pe piele. Pentru a te relaxa și a ușura disconfortul, poți folosi loțiuni, uleiuri de corp sau produse de baie, toate nearomate.

Uleiurile esențiale pe care trebuie să le evitați în timpul sarcinii și alăptării:

  • Uleiul de migdale amare

Acest ulei, fiind preparat din migdale amare este nociv în timpul sarcinii, putând duce chiar la malformații congenitale în cazul copiilor nou-născuți. De aceea, este recomandat să evitați acest tip de ulei în timpul sarcinii.

  • Camforul

Camforul se caracterizează, în primul rând, printr-un miros puternic. El se utilizează într-o gamă largă de produse, precum stimulenți medicali sau lacuri industriale. Proprietățile chimice și efectele industriale ale camforului sunt motive destul de puternice pentru a vă face să renunțați la acest ulei în timpul sarcinii.

  • Busuiocul

Deși remediile pe bază de busuioc (plantă) sunt extrem de benefice, în general, uleiul esențial de busuioc creează iritații și ar trebui evitat în timpul sarcinii.

  • Mușețelul

Muşeţelul nu ar trebui administrat în timpul sarcinii, deoarece există riscul să afecteze fătul sau să conducă la instalarea unui avort spontan. De asemenea, nu se recomandă folosirea muşeţelului în perioada lactaţiei.

  • Scorțișoara

Fiind o plantă puternic aromatizată, compusă din anumite substanțe toxice de natură vegetală, scorțișoara poate face mai mult rău decât bine în sarcină, dacă nu o folosești cu prudență. Consumul exagerat de scorțișoară poate determina apariția contracțiilor uterine, a senzațiilor de arsură, erupțiilor cutanate sau reacțiilor alergice.

  • Lavanda

Cu toate că este considerat unul dintre cele mai sigure uleiuri esențiale, lavanda nu se recomandă în primele 20 de săptămâni de sarcină.Este adevărat că acest ulei poate ajuta în durerile menstruale, dar nu același lucru poate fi spus în cazul femeilor însărcinate. Lavanda induce fluxul menstrual, crescând riscul de avort spontan.

log in

Captcha!

reset password

Back to
log in