Cât de bune sunt probioticele pentru copii


Un studiu publicat în “Jurnalul de Sănătate, Populație și Nutriție” a descoperit că probioticele administrate copiilor au beneficii în dezvoltarea acestora în greutate și înălțime, atât în cazul copiilor subnutriți, cât și în cazul celor cu greutate normală.
Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 2.757 de copii, dintre care 1.598 copii provin din țări subdezvoltate. În total, cinci studii au descoperit că probioticele au beneficii în dezvoltarea copiilor.
La făt, tubul digestiv este steril, dar colonizarea cu bacterii începe odată cu nașterea și cu alăptarea. Mai mult, s-a demonstrat că nașterea normală „contaminează” fătul cu un număr mare de bacterii benefice. Efectul? Un tub digestiv populat cu „bacterii bune”, la aproximativ o lună de la naștere, și o imunitate mult mai ridicată.
La copiii născuți prin cezariană, flora intestinală se echilibrează în aproximativ șase luni, perioadă în care micuții au un sistem imunitar slab. Mai mult, studiile arată că nașterea prin cezariană, care implică un număr mai mic de probiotice în intestinele bebelușului, poate crește riscul de alergii mai târziu în viață. Explicația este că probioticele sunt implicate în multe procese din organism, nu doar în cele digestive.

Beneficiile probioticelor pentru copii 

  • Susțin imunitatea

Probioticele ajută la stimularea sintezei imunoglobulinelor de tip A, iar acesta reprezintă mecanismul principal prin care probioticele sunt capabile să susțină imunitatea, adică să participe la imunomodulare.
Studiile documentează creșterea producției generale de Ig A, precum și a celei de IgA, specifice unui anumit patogen, ca urmare a interacțiunii cu probioticele. Această acțiune reprezintă un mecanism extrem de important pentru apărarea antiinfecțioasă.

  • Asigură sănătatea digestivă

Mulți copii se pot confrunta cu probleme digestive precum constipația sau diareea, din cauza unor greșeli alimentare, dar și a terapiilor medicamentoase, în special a celor cu fier și cu vitamina D.
De asemenea, administrarea de antibiotice poate conduce la constipație și diaree, fiindcă reduce numărul de probiotice din intestine, fapt ce influențează in mod direct digestia.
Antibioticele distrug, în egală măsură, bacteriile rele și pe cele bune. Din acest motiv, este asociată consumului de antibiotice „colita de antibiotice (pseudomembranoasă)”, dată de bacteria Clostridium difficile. Această bacterie produce toxine, se înmulțește rapid în intestine și este responsabilă de episoadele de diaree. Din cauza toxinelor produse de această bacterie, peretele intestinal este lezat. Pentru prevenție, în timpul tratamentelor cu antibiotice se recomandă administrarea concomitentă de probiotice care conțin bacterii lactice.

  • Mențin sănătatea pielii

Probioticele au un efect benefic asupra pielii, contribuind la hidratare și la o mai bună protecție, prin creșterea secreției de sebum, arată datele unui studiu coordonat de către dr. Hiromi Kimoto-Nira, de la un Institut de cercetare din Japonia.
Acneea și erupțiile cutanate sunt des întâlnite la copiii care suferă de probleme intestinale. De aceea, bebelușii au mai multă nevoie ca oricine să își mențină o stare bună a intestinelor, pentru evitarea acestor disfuncții.

log in

Captcha!

reset password

Back to
log in