Vitamina K în timpul sarcinii – aspecte importante


Numită și antihemoragică, vitamina K este liposolubilă și intervine în coagularea sangvină. Prezența ei în organism, în mod natural, nu este, de obicei, parte componentă a preparatelor din comerț. Indispensabilă vieții, vitamina K rezistă la căldură, dar nu și la lumină, în prezența oxigenului și în mediile alcaline.
În general, organismul are nevoie de 10–30 mcg de vitamina K, la copii și de 35–80 mcg, la adulți.
Anumite studii recomandă o doză de aproximativ 100 de ori mai mare, ceea ce semnifică 1000 mcg (1 mg) pentru copii și 4000 mcg (4 mg) pentru adulți.
Nou-născuții prezintă un risc ridicat, deoarece nu au încă bacteriile necesare producerii vitaminei K. Din acest motiv și pentru că laptele matern nu conține o cantitate suficientă, li se administrează sistematic o doză de vitamina K, după naștere. Hemoragiile repetate din cauza lipsei vitaminei K pot duce la anemie.

Aspecte importante referitoare la vitamina K, în sarcină:

  • Dieta și vitamina K în sarcină

Odată ajunsă în cea de-a treia etapă de sarcină, ai nevoie de o alimentație care să-ți confere mai multă energie, necesarul zilnic fiind mai mare cu cel puțin 200 de calorii decât înainte de sarcină. De asemenea, acum este momentul să alegi acele mâncăruri bogate în vitamina K (ajută la coagularea sângelui, dar în același timp are un rol esențial la naștere și alăptare).
Vitamina K se regăsește în: pepene, pâine prăjită din făină integrală, fasole verde, broccoli, rucola, paste.

  • Puteți găti vitamina K

Valoarea nutritivă a vitaminei K rămâne la fel, chiar dacă este gătită. Legumele verzi, spanacul și alte legume cu frunze conțin cantități suficiente din acest nutrient. Alimentele amintite pot fi incluse în masa de prânz, pentru a aduce aportul necesar de vitamina K în organism.

  • Vitamina K ajută în sănătatea oaselor

Calciul este unul dintre mineralele esențiale organismului uman și este cunoscut, mai ales, datorită rolului pe care îl are în formarea oaselor și a dinților.
În absența vitaminelor K și D, calciul nu este folosit în mod eficient, de organism, situație în care acesta poate fi transformat în calculi renali și poate fi asociat anumitor afecțiuni cardiovasculare (depuneri în interiorul vaselor de sânge).

  • Vitamina K este necesară în formarea proteinelor

Un alt rol important al vitaminei K este că ajută la formarea de proteine în ficat. În timpul sarcinii, nevoia de proteine, în organism, crește, pentru a favoriza o bună dezvoltare a fătului. În acest sens, medicii recomandă o dietă bogată în proteine.

  • Vitamina K poate preveni instalarea colestazei

Colestaza este o afecțiune care se dezvoltă în cel de-al treilea trimestru de sarcină. În aceste condiții, hormonii provoacă întreruperea fluxului de bilă în vezicule. Acest lucru poate duce la oboseală, depresie, pierderea poftei de mâncare sau mâncărime.
Culoarea urinei este închisă, în acest proces. Vitamina K vă poate ajuta să vă remediați starea de sănătate.

log in

Captcha!

reset password

Back to
log in